Svjetski dan oralnog zdravlja 2021


Već šestu godinu za redom preventivni projekti Udruge studenata dentalne medicine, obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja. On se tradicionalno oblježava 20. ožujka, a svake godine FDI određuje slogan pod kojim će se obilježiti. Ovogodišnja tematika „Budi ponosan na svoja usta“ je usmjerena prema brizi o usnoj šupljini jer brinući se za nju, čovjek se brine i o ostatku tijela.

Javnozdravstveni odbor je tijekom tjedna od 15. ožujka do 19. ožujka proveo aktivnosti povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja na lokacijama u studentskim domovima te na Trgu Petra Preradovića, tzv. Cvjetni trg.  Time su obuhvatili mlađu populaciju u studentskim domovima te širu javnost na jednom od glavnih trgova Grada Zagreba. Osim navedenih javnozdravstvenih akcija, na profilima društenih mreža Javnozdravstvenog odbora su provedene dvije nagradne igre. Također je isplanirana  radionica za trudnice „Zdravlje usne šupljine majke i djeteta“ u organizaciji s udrugom Mama soon koja će se održati online 30. ožujka. Upravo je trudnoća pravo vrijeme za majku da dobije sve ključne informacije uz oralne zdravlje djeteta kako bi se prevenirale posljedice koje nastaju zbog neznanja.

U organizaciji navedenog događaja je sudjelovalo 11 članova Javnozdravstvenog odbora, a u provedbi  30 redovitih studenata Stomatološkog fakulteta. Prolaznike smo motivirali promotivnim proizvodima naših sponzora, Elmex-a i Curaprox-a, a uz demonstraciju oralne higijene na didaktičkim modelima, znanje zainteresiranih prolaznika smo provjerili rješavanjem kvizova o oralnoj higijeni te oralnom zdravlju. Manjina sudionika se ohrabrila te su odgovorili na pokoja pitanja na video snimci koja će biti naknadno montirana i objavljena na društvenim mrežama. Cijeli događaj su podržali sljedeći radijski ili televizijski mediji: Radio Student, Mreža TV, OTV i Televizija Student.

Naš projekt Zubić, također, je obilježio Svjetski dan oralnog zdravlja u udruzi “Sve ja lako kad si zdrav”.

I za kraj, zahvaljujemo se dekanici Zrinki Tarle, sponzorima i svim ostalima koji su podržali obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja 2021.

Do sljedeće godine… #MOUTHPROUD.

Comments are disabled.