Virtual World Congress of Dental Students

Virtual World Congress of Dental Students projekt je studenata Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je nastao 2010. godine. Održava se svake godine u proljeće, a sudjelovanje je besplatno. Na kongresu mogu sudjelovati studenti i doktori dentalne medicine kao pasivni ili aktivni sudionici. Pasivni sudionici se uključuju u virtualnu sobu kongresa putem neke online platforme (npr. Zoom) te slušaju predavanja doktora i studenata, a aktivni sudionici su natjecatelji znanstvenog programa koji predstavljaju svoje znanstvene radove. Znanstveni program ima dvije kategorije – undergraduate i postgraduate, odnosno studenti i doktori dentalne medicine. Pobjednici iz svake kategorije osvajaju vrijedne nagrade naših sponzora. Natjecatelji svoje radove, odnosno sažetke, prijavljuju prije kongresa putem Google obrasca. Potom svaki sažetak i znanstveni rad prolazi kroz recenziju.

Prvi krug recenziranja obavlja Organizacijski odbor projekta koji osigurava da su prijavljeni sažeci napisani sukladno pravilima. U drugom krugu recenziranja docenti i profesori Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu recenziraju sažetke ocjenjujući znanstvenu relevantnost i dajući smjernice natjecateljima za upotpunjavanje konačnog rada. Konačni znanstveni rad recenziraju međunarodni recenzenti koji čine treći krug recenziranja. Osim znanstvenog programa, dio Virtualnog kongresa su i predavanja renomiranih međunarodnih predavača te predavača sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovaj projekt je osmišljen kako bi potaknuo studente na sudjelovanje u istraživačkim aktivnostima ili pokretanje vlastitih istraživačkih projekata.

Cilj je bio poboljšati komunikaciju i suradnju među studentima dentalne medicine, kao i dovesti do stvaranja globalno povezane zajednice znanja i inovacija. Glavna ideja projekta je pružiti svakom studentu stomatologije, uključujući i one koji zbog udaljenosti ili troškova ne bi mogli redovno dolaziti na sastanke, priliku da se upoznaju s aktualnim stomatološkim trendovima te da prezentiraju znanstveni rad kolegama i nastavnicima.